Αγκάθια και αμάραντα, έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τοπία της Άνδρου

Home / Νέα / Αγκάθια και αμάραντα, έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τοπία της Άνδρου

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη με έργα ζωγραφικής και σχέδια εμπνευσμένα από τα τοπία και τα φρύγανα της Άνδρου.

Η εικαστική απόδοση της ενέργειας της φύσης αποτελεί έν  α θέμα που η Γιάννα Ανδρεάδη εξερευνά στη δουλειά της, στη διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας της, σε σχέση πάντα με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες της. Η αφρικανική σαβάνα, η έρημος της Ναμίμπιας, το μυθικό για τη ζωγραφική βουνό Sainte Victoire στη Γαλλία, η θάλασσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό ή το Αιγαίο είναι μερικοί από τους ζωγραφικούς σταθμούς της. Επισκέπτεται την Άνδρο συχνά εδώ και δεκαπέντε χρόνια με βάση το Κόρθι, και το καλοκαιρινό ξερό τοπίο της είναι αυτό που την εμπνέει. Οι αποχρώσεις της κίτρινης ώχρας, οι ιδιαίτερες ξερολιθιές, ο πλούτος του γυμνού τοπίου.

Οι αφάνες, οι γαλαστοιβίδες, οι ασφάκες, οι άρτηκες, τα γαϊδουράγκαθα, οι σκιλλοκρεμμύδες, το σμύρνιο και ιδιαίτερα το μαγικό ελίχρυσο, «της γης το χρυσάφι», γίνονται τα μαυρόασπρα σχέδια που συνθέτουν το βιβλίο Αγκάθια και αμάραντα, με εισαγωγικό κείμενο του Μανώλη Χάρου, από τις Εκδόσεις Άγρα. Το βιβλίο μαζί με τη δημιουργία βοτανικού κήπου από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στα Απατούρια, το κτήμα του αρχοντικού πύργου Αγαδάκη, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το LIFE Andros Park, αποτέλεσαν τον σύνδεσμο και την αφορμή για την έκθεση.

Το βιβλίο συνιστά ένα από τα προτιμώμενα μέσα δημιουργίας και έκφρασης της Γιάννας Ανδρεάδη. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία, φωτογραφικά λευκώματα ή βιβλία με σχέδια, στη Γαλλία, το Μεξικό, την Ινδία και την Ελλάδα, στις Εκδόσεις Άγρα, καθώς και πολλές λιθογραφικές αριθμημένες εκδόσεις στο Atelier Franck Bordas.
Η έκθεση στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη θα δώσει επίσης την ευκαιρία να εκτεθεί στις βιτρίνες της μια επιλογή βιβλίων από το αρχείο της Βιβλιοθήκης που αφορούν το ανδριώτικο τοπίο ή τα τοπικά φυτά.

Γιάννα Ανδρεάδη «Αγκάθια και αμάραντα» Καΐρειος Βιβλιοθήκη
(οικία Κυδωνιέως πίσω από τον ΟΤΕ ) Καθημερινά 11:30-13:30 και 18:30-20:30, Σάββατο 11:30-13:30.  Χώρα Άνδρου, 13 Ιουλίου – 31 Αυγούστου.