To LIFE Andros Park συμμετείχε στο 2ο Andros on Foot Festival

Home / Νέα / To LIFE Andros Park συμμετείχε στο 2ο Andros on Foot Festival

Το LIFE Andros Park φέτος συμμετείχε στις δράσεις του 2ου Andros on Foot Festival.

Στις 15 Οκτωβρίου ο Δρ. Ηλίας Πολέμης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) συνόδευσε τους πεζοπόρους στη διαδρομή Αποίκια-Καταρράκτες Πυθάρας-Κατακαλαίοι-Βουρκωτή, ξεναγώντας τους στο φυτικό κόσμο και τον κόσμο των μανιταριών κατά μήκος της διαδρομής. Αφορμή αποτέλεσε η διάσχιση περιοχών με συστάδες σκλήθρων, έναν βιότοπο για τον οποίο το έργο υλοποιεί δράσεις προστασίας στο νησί.

Στις 16 Οκτωβρίου η ημέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με επίσκεψη στο κτήμα Αγαδάκη στα Αποίκια, όπου ο Δρ. Παναγιώτης Τρίγκας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ξενάγησε όσους παρευρέθηκαν στον υπό διαμόρφωση Βοτανικό Κήπο του έργου, καθώς και στο φυτώριο σκλήθρων, ενώ ο πύργος (παραδοσιακό αρχοντικό) και το κτήμα παρουσιάστηκε από την κ. Ειρήνη Δάμπαση από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη.

15 Οκτωβρίου 2019

Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν πάνω στο σηματοδοτημένο μονοπάτι της Andros Routes με αριθμό 2. Ξεκινήσαμε από τα Αποίκια και στο πρώτο μέρος του περιπάτου επισκεφτήκαμε  της ρεματιά «Πυθάρα» όπου κάτω από τα σκλήθρα έγινε ενημέρωση των οδοιπόρων για τα δέντρα, τον οικότοπο που σχηματίζουν, τα μανιτάρια που ενδημούν σε αυτόν, για την σημασία του οικοτόπου σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, καθώς και τις προσπάθειες του προγράμματος LIFE Andros Park ως προς την ανάδειξη, διατήρηση και ανάπλασή του. Στη συνέχεια ανηφορίζοντας το καλντερίμι από Αποίκια προς Κατακαλαίους περάσαμε μέσα από το πυκνό δάσος μεσογειακών πλατύφυλλων των Αποικίων όπου δείξαμε τα κυρίαρχα είδη δέντρων που είναι η χνοώδης δρυς (Quercus pubescens) και το αειθαλές σφενδάμι (Acer sempervirens). Μετά από σύντομη στάση στους Κατακαλαίους, όπου μας προσφέρθηκαν καφές, ρακί, τοπικά μήλα (φιρίκια) και γλυκό, συνεχίσαμε προς την Βουρκωτή περπατώντας μέσα από τον τυπικό μεσογειακό φρυγανότοπο. Εκεί σταθήκαμε επίσης και μιλήσαμε για κυρίαρχα είδη θάμνων και μελισσοκομικών φυτών που είναι τα ρείκια (Erica manipuliflora), το θρούμπι (Satureja thymbra) αλλά και τυπικών ειδών φρύγανων όπως η αστοιβή (Sarcopoterium spinosum) και οι λαδανιές (Cistus spp.). Η πορεία κατέληξε στη Βουρκωτή και περνώντας το πέτρινο γεφύρι του χωριού είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μια καλοδιατηρημένη ορεινή συστάδα σκλήθρων. Στη Βουρκωτή μας προσφέρθηκε μεσημεριανό, ενώ επιστρέφοντας με το πούλμαν κάναμε μια στάση στη Μονή Αγίας Ειρήνης, όπου λειτουργούν τρεις μόνιμες εκθέσεις με θεματικές τη χλωρίδα και τα πετρώματα της Άνδρου, καθώς και τα παραδοσιακά εργαλεία σιδηρουργών.

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές του φεστιβάλ, καθώς και τον Δήμο Άνδρου για την παροχή του λεωφορείου για τη μεταφορά των συμμετεχόντων στο κτήμα Αγαδάκη.