Πρόσκληση σε μανιταροεξόρμηση στην Άρνη

Home / Νέα / Πρόσκληση σε μανιταροεξόρμηση στην Άρνη

Στα πλαίσια του έργου LIFE Andros Park, η Ομάδα Έργου σε συνεργασία με τους εθελοντές του εγχειρήματος Andros Routes και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρνης διοργανώνουν εξόρμηση για αναζήτηση, συλλογή και αναγνώριση μανιταριών της Άνδρου και σας προσκαλούν να συμμετέχετε.

Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων. Σημείο συνάντησης θα είναι η εκκλησία της Παναγίας στην Άρνη, δίπλα στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρνης, στις 10.00 το πρωί.

Η πεζοπορία μας θα χωριστεί σε δύο μέρη :

  • Αρχικά θα μεταβούμε με τα οχήματα μας σε περιοχή κοντά στα Ρέματα που φιλοξενεί βιότοπο με σκλήθρα, όπου θα γίνει μικρή βόλτα στη διαδρομή Nο 13
  • Στη συνέχεια αφού επιστρέψουμε με τα οχήματα μας στην Άρνη θα βαδίσουμε στη κυκλική διαδρομή της Άρνης (Ar1), μέσα στις καστανιές και τις δρυς. Θα καταλήξουμε στο πολιτιστικό κέντρο της Άρνης, όπου θα γίνει επίδειξη των μανιταριών που θα συλλεχθούν.

Η Άνδρος δέχεται το μεγαλύτερο ποσό βροχής από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, διατηρεί σημαντικό αριθμό μικρών ποταμών συνεχούς ροής με υδροχαρή φυτά, αλλά και εκτεταμένες εκτάσεις με υπολειμματικές συστάδες φυλλοβόλων και αειθαλών πλατύφυλλων δέντρων. Αυτός ο συνδυασμός βλάστησης και κλιματικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ειδών μανιταριών. Επιπλέον, η Άνδρος είναι το πιο διεξοδικά μελετημένο έως σήμερα νησί του Αιγαίου, σε ότι αφορά την ποικιλότητα των μανιταριών. Η συστηματική μελέτη των μανιταριών της Άνδρου που ξεκίνησε το 1993 από μυκητολόγους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) έχει έως σήμερα οδηγήσει στην καταγραφή περισσότερων από 400 ειδών, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων που περιγράφηκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως από την Άνδρο.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης θα συλλεχθούν μανιτάρια υπό την καθοδήγηση του Δρ. Ηλία Πολέμη (επιστημονικού συνεργάτη του Γ.Π.Α.), ενώ επιλεγμένα δείγματα που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα στο τέλος του περιπάτου. Η συνολική διάρκεια της εξόρμησης εκτιμάται σε 3-4 ώρες και θα καλυφθεί απόσταση περίπου 1km (πρώτο μέρος στα Ρέματα) και 4,5 km (δεύτερο μέρος στην Άρνη), βαδίζοντας πάνω στις σηματοδοτημένες από το εγχείρημα Andros Routes διαδρομές Νο 13 και «Άρνη κυκλική» (Ar1). Παρακαλούμε θερμά να φοράτε κλειστά παπούτσια και να έχετε μαζί σας πόσιμο νερό και κολατσιό!

Η εξόρμηση μας απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσουν τα μανιτάρια της Άνδρου, σε οικογένειες, νέους, ενήλικες και παιδιά.

Για να λάβετε μέρος είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής  το αργότερο έως τη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 13.00, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@androsroutes.gr, lifeandrospark@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6942-461841, 6972-986659.

Σημαντική πληροφορία: Στην εξόρμηση έχει τεθεί από τους διοργανωτές όριο συμμετοχών. Για το λόγο αυτό έγκυρη θα θεωρηθεί η συμμετοχή μόνο όσων δηλώσουν συμμετοχή έγκαιρα και  έχουν λάβει γραπτή επιβεβαίωση από τους διοργανωτές.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.