Μια νέα βοτανική έκπληξη από την Άνδρο

Home / Νέα / Μια νέα βοτανική έκπληξη από την Άνδρο

Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας σήμερα και μια είδηση από τα σκιερά και δροσερά παρόχθια δάση σκλήθρων της Άνδρου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι και σε περιοχές καλά μελετημένες κρύβονται ακόμα εκπλήξεις για την ποικιλία μορφών ζωής που φιλοξενούν. Κάτω από τις φυλλωσιές των σκλήθρων της Βουρκωτής ο Δρ. Παναγιώτη Τρίγκας ανακάλυψε ένα νέο είδος φυτού για την επιστήμη.

Πρόκειται για ένα είδος άγριου κρεμμυδιού του γένους Allium, ενός από τα πιο πλούσια γένη ανθοφόρων φυτών του Βόρειου Ημισφαιρίου. Ο κ. Τρίγκας ονόμασε το είδος Allium stamatiadae, προς τιμήν της Ανδριώτισσας βοτανολόγου Έλλης Μανδαράκα-Σταματιάδου (Άνδρος 1933 – Αθήνα 2015). Ο ίδιος μας ανέφερε πως «η Έλλη Μανδαράκα-Σταματιάδου υπήρξε έφορος του herbarium (δηλ. της συλλογής αποξηραμένων δειγμάτων) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από το 1965 έως το 2009. Υπήρξε η σημαντικότερη συλλέκτης των βοτανικών συλλογών του μουσείου και μία από τους σημαντικότερους συλλέκτες στην πολυετή ιστορία μελέτης της ελληνικής χλωρίδας. Έχει συλλέξει χιλιάδες φυτικά δείγματα από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών 20 νέα είδη φυτών για την επιστήμη. Δύο από αυτά έφεραν ήδη το όνομά της, αλλά το Allium stamatiadae είναι το πρώτο είδος που ονομάσθηκε προς τιμήν της και ανακαλύφθηκε λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε».

Το Allium stamatiadae είναι ένα πολυετές βολβώδες φυτό με λευκά-καστανά λουλούδια σε σχήμα καμπανούλας, που γίνονται ανοιχτά μωβ μετά την άνθηση. Ανθίζει αργά τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο. Ο πληθυσμός του αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες φυτά. Οι πιο στενοί του συγγενείς είναι δύο ενδημικά είδη Allium, το ένα της Πελοποννήσου και το άλλο της Εύβοιας.

Είναι το δεύτερο νέο είδος φυτού που ανακαλύπτεται στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park στην Άνδρο από τον Δρ. Τρίγκα, Επίκουρο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύοντας τον μεγάλο φυσικό πλούτο και το βοτανολογικό ενδιαφέρον του νησιού. Βρίσκεται εντός του βιοτόπου τον οποίο το έργο επιδιώκει να προστατεύσει στην Άνδρο και εντός περιοχής Natura 2000.