Εγκαίνια Βοτανικού Κήπου

Home / Νέα / Εγκαίνια Βοτανικού Κήπου

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 έγιναν τα εγκαίνια του Βοτανικού Κήπου της Άνδρου, ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park. Ο Κήπος αποτελεί τμήμα του Κτήματος Αγαδάκη (Καΐρειος Βιβλιοθήκη) που βρίσκεται στο χωριό Απατούρια, κοντά στα Αποίκια. Το Κτήμα Αγαδάκη έχει έκταση περίπου 8 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ένα παλαιό πυργόσπιτο και ελαιοτριβείο, τα οποία έχουν πλήρως αναπαλαιωθεί, καθώς και 11 κύριες αναβαθμίδες («αιμασιές») γεμάτες αιωνόβιες ελιές, εσπεριδοειδή και διάφορα άλλα οπωροφόρα δέντρα, οι οποίες φθάνουν μέχρι το παρακείμενο ποτάμι συνεχούς ροής. Βάσει του σχεδιασμού που έγινε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) σε συνεργασία με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Κτήμα διαμορφώθηκε κατάλληλα σε Βοτανικό Κήπο, ο οποίος φιλοξενεί περισσότερα από 150 είδη φυτών της Άνδρου διευθετημένων σε πέντε θεματικές ενότητες, είναι δε ο μοναδικός που υπάρχει στις Κυκλάδες και ο πρώτος στην Ελλάδα που φιλοξενεί θεματική ενότητα αφιερωμένη στα μανιτάρια. Στόχος είναι να αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, να συμβάλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και να αναδείξει την πλούσια χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν φίλοι της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, πολλοί Ανδριώτες και άλλοι επισκέπτες. Πραγματοποιήθηκαν σύντομες ομιλίες από την κα. Ε. Δάμπαση, Διευθύντρια της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, από τον κ. Δ. Γιαννίση, αντιδήμαρχο Άνδρου, και από τον κ. Γ. Ζερβάκη, Καθηγητή του ΓΠΑ και συντονιστή του έργου LIFE Andros Park. Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση υπό την καθοδήγηση του κ. Π. Τρίγκα, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΓΠΑ και επιστημονικού υπευθύνου του Κήπου, με τη συνδρομή και των υπολοίπων μελών της επιστημονικής ομάδας του ΓΠΑ. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους δείχνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλληλοεπιδρώντας και συζητώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Έτσι ήρθαν σε επαφή με την ιδιαίτερη χλωρίδα και τη βοτανική ιστορία του τόπου, ενώ γνώρισαν τα είδη φυτών και μανιταριών που φιλοξενούνται στον Κήπο. Στο τέλος, το προσωπικό της Καϊρείου πρόσφερε σε όλους τους επισκέπτες τοπικά γλυκά και την εξαιρετική σπιτική λεμονάδα που παρασκευάστηκε από τα λεμόνια του Κτήματος Αγαδάκη!

Ο Βοτανικός Κήπος της Άνδρου δέχεται επισκέψεις όλο τον χρόνο κατόπιν συνεννόησης με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη (τηλ. 2282022262) και η ξενάγηση γίνεται με τη βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού. Η πρόσβαση γίνεται από την επαρχιακή οδό Χώρας – Αποικίων στην οποία υπάρχει ειδική σήμανση που οδηγεί προς τον Βοτανικό Κήπο.

Καλές διακοπές!