Πληροφορίες για επισκέπτες της Άνδρου

Home / Αλιευτικός Τουρισμός / Πληροφορίες για επισκέπτες της Άνδρου

Ανακαλύπτω την Άνδρο

Πάρτε μια γεύση από τη φύση και την παράδοση της Άνδρου και τις ευκαιρίες που μπορείτε να έχετε ατομικά ή και μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες να έρθετε σε επαφή και να τα γνωρίσετε.

 

Οργανώνω μια εξόρμηση για παρακολούθηση παραδοσιακού ψαρέματος

Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μια νέα μορφή τουρισμού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να επιβιβαστούν σε αλιευτικό σκάφος και να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο παράκτιου ψαρέματος.

Στα νερά της Άνδρου απαντάται η Μεσογειακή φώκια, της οποίας ο πληθυσμός φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η υπεραλίευση των θαλασσών που έχει οδηγήσει στη μείωση των ψαριών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αλιείς και Μεσογειακή φώκια ψαρεύουν στα ίδια νερά, οδηγεί αναπόφευκτα σε συναντήσεις και αλληλεπιδράσεις. Οι Μεσογειακές φώκιες βρίσκουν εύκολη τροφή παγιδευμένη στα αλιευτικά εργαλεία και είτε απλώς την αφαιρούν, είτε παράλληλα καταστρέφουν και τα εργαλεία. Αυτό οδηγεί σε μείωση της ψαριάς των αλιέων, αλλά και σε καταστροφή του εξοπλισμού τους και ζημία. Οι αλιείς αναγνωρίζουν την ανάγκη για προστασία της και τη σέβονται, αλλά παρόλα αυτά η ζημία που υφίστανται είναι γεγονός και πάγια απαίτησή τους αποτελεί η αποζημίωσή τους.

Με στόχο την προώθηση μιας εναλλακτικής πηγής εισοδήματος για τους αλιείς, αλλά και τη μείωση της αλληλεπίδρασης με τις φώκιες, προωθείται η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στο νησί.

Μπορείτε λοιπόν να γίνετε και εσείς μέρος της λύσης, υποστηρίζοντας τόσο τους αλιείς της Άνδρου, όσο και τη Μεσογειακή φώκια να συνεχίσουν να ψαρεύουν στα νερά του Αιγαίου.

 

Πως μπορώ να γίνω πιο «υπεύθυνος» επισκέπτης/ταξιδιώτης;

Ως οικοτουρισμός ορίζεται το να ταξιδεύουμε υπεύθυνα σε φυσικές περιοχές με τρόπο ώστε να διατηρείται το περιβάλλον, να διατηρεί την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και περιλαμβάνει ερμηνεία και εκπαίδευση.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε και εσείς προς αυτή την κατεύθυνση με απλά βήματα.

 

Παιδική γωνιά

 

Ως οικοτουρισμός ορίζεται το να ταξιδεύουμε υπεύθυνα σε φυσικές περιοχές με τρόπο ώστε να διατηρείται το περιβάλλον, να διατηρεί την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και περιλαμβάνει ερμηνεία και εκπαίδευση. (TIES, 2015).